Їжа проти раку

Проаналізувавши вплив продуктів харчування на здоров'я людини, спеціалісти ВООЗ підібрали такий склад продуктів, які зміцнюють імунітет, підвищують тонус організму, допомагають перемогти стреси. А ще всі ці продукти об'єднує те, що вони здатні зупиняти ріст ракових клітин.
До списку увійшли хрестоцвіті (усі види капусти, бо вона містить потужний антиоксидант, що протидіє розвитку раку), соя, цибуля та часник, бурі водорості, горіхи і насіння, томати, зелений чай, куркума, риба, ягоди тощо. Науковці кажуть, що ці продукти обов'язково мають бути в щоденному меню людини. Чим саме вони корисні, ми розпитали наших експертів.
— Перше місце в протираковій дієті посіла капуста. Чому?
— Лікарі вже давно говорять, що капуста в будь-якому вигляді повинна завжди бути на нашому столі, — підтверджує Василь Дем'янюк, лікар-натуропат. — Скажімо, за вмістом білків вона перевершує буряк та моркву, і цей білок містить незамінні амінокислоти, необхідні для роботи нирок, щитоподібної залози, органів кровотворення. Крім того, капуста багата на вітаміни С, А, групи В, а ще в ній є такі рідкісні вітаміни, як К та U. Перший потрібен для нормальної діяльності печінки, а другий сприяє загоєнню виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

— А чому до списку потрапила соя?
— Соєві продукти — прекрасний замінник м'яса — давно зарекомендували себе як продукти здоров'я, — каже Борис Скачко, відомий лікар-фітотерапевт та реабілітолог. — У східних народів, котрі традиційно споживають сою, — один із найнижчих показників онкозахворювань. А наукові дослідження довели, що соя запобігає розростанню злоякісних пухлин.
— Невже цибуля і часник також здатні боротися з раком?
— Вони більш відомі як протизастудні рослини, природні антибіотики, — долучається Віра Белчгазі, доцент кафедри генетики, фізіології рослин та мікробіології Ужгородського національного університету. — Проте мало хто знає, що цибуля захищає мозок від передчасного старіння, бо містить активні сполуки сірки, які оберігають та відновлюють мозкові клітини. Крім того, у цибулі виділено потужний протираковий елемент кверцетин. Тому регулярне споживання цибулі знижує ризик новоутворень.
А часник зв'язує та виводить токсини, включаючи канцерогени, активує білі кров'яні клітини, що знищують ракові клітини. Як і цибуля, часник містить сірку, необхідну печінці для виконання функції детоксикації. Тому цей овоч теж знижує ризик виникнення новоутворень.
— До списку увійшли й бурі водорості. Чому?
— Йдеться про ламінарію, більш відому як морська капуста, — каже Володимир Родіонов, провідний науковий співробітник Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. — Ці водорості містять необхідний для щитоподібної залози йод, чим запобігають утворенню у ній вузлів і пухлин. До того ж ця залоза відповідає за вироблення багатьох гормонів, а саме гормональний дисбаланс часто стає причиною виникнення і розвитку онкопатологій. Крім того, водорості містять багато селену — потужного антиоксиданту.
— Чому треба щодня їсти горіхи та насіння?
— Крім цінних омега-3 жирних кислот, які є у горіхах і насінні, вони містять фітоестрогени, що перешкоджають утворенню надлишкового естрогену в організмі, — пояснює Борис Скачко. — Особливо це важливо для жінок, адже такий надлишок часто спричиняє рак молочної залози, яйників і матки.
Крім того, горіхи (особливо мигдаль) мають ціаноподібні речовини, які є нищівними для ракових клітин. Такі ж сполуки є у зернятах соняшнику і яблук тощо. Корисно щодня з'їдати жменьку соняшникового, гарбузового, лляного чи кунжутного насіння — воно містить спеціальні речовини лігнани, що мають протиракову дію. До речі, гарбузове насіння повинно стати супутником усіх чоловіків після 40 років. Річ у тім, що його речовини перешкоджають розростанню сполучної тканини в передміхуровій залозі, а тому запобігають розвитку аденоми та простатиту. Загалом, щодня треба з'їдати бодай 50 грамів насіння (але не смаженого, а сушеного) та 10—20 штук будь-яких горіхів.
— Далі йдуть помідори, риба, яйця, зелений чай...
— Я не здивований наявністю у списку помідорів, — каже Віктор Лях, професор, голова регіонального відділення Українського товариства генетиків та селекціонерів імені М.І. Вавилова. — Бо численні дослідження довели, що помідори мають особливо активні антиоксиданти — лікопени, котрі запобігають ушкодженню клітин організму, зменшують кількість вільних радикалів і перешкоджають раковому переродженню клітин. Саме цим пояснюється позитивний вплив середземноморської дієти, де традиційно багато помідорів, кетчупів, соусів. Доведено, що жителі середземноморських країн удвічі рідше за інших хворіють на рак, тому томати і страви з них слід споживати щодня.
— А риба та яйця є джерелом омега-3 жирних кислот, які, крім усього іншого, мають протиракові властивості, — веде далі Борис Скачко. — Щодо зеленого чаю, то він здавна вважався напоєм здоров'я і довголіття. Бо він містить багато антиоксидантів, біофлавонідів, поліфенолів, що перешкоджають поділу ракових клітин. За кількістю цих речовин переважає саме зелений чай, далі йдуть білий, жовтий і червоний чаї, а вже наприкінці — чорний. Ці речовини ефективно захищають від раку шлунка, кишківника, легень, печінки, підшлункової залози. До речі, такі самі поліфеноли є в оливковій олії.
— І наприкінці списку цитрусові та ягоди...
— Це й не дивно, — резюмує Борис Скачко. — Адже цитрусові відомі як джерело вітаміну С, який є потужним антиоксидантом. А щодо ягід, то вони багаті на біофлавоніди, що протидіють розвитку пухлин та запобігають серцевим недугам. Найкориснішими вважають темні ягоди — чорниці, ожину, темний виноград. Але й червоні (полуниці, малина, смородина, гранат) містять речовини, які запобігають генним пошкодженням та уповільнюють ріст ракових клітин. Загалом, щодня треба з'їдати хоча б склянку якихось ягід.
Марина МОРОЗ, „Експрес” № 85 (5871) 4 — 11 серпня 2011 року
— Соєві продукти — прекрасний замінник м'яса — давно зарекомендували себе як продукти здоров'я, — каже Борис Скачко, відомий лікар-фітотерапевт та реабілітолог. — У східних народів, котрі традиційно споживають сою, — один із найнижчих показників онкозахворювань. А наукові дослідження довели, що соя запобігає розростанню злоякісних пухлин.
— Невже цибуля і часник також здатні боротися з раком?
А часник зв'язує та виводить токсини, включаючи канцерогени, активує білі кров'яні клітини, що знищують ракові клітини. Як і цибуля, часник містить сірку, необхідну печінці для виконання функції детоксикації. Тому цей овоч теж знижує ризик виникнення новоутворень.
— До списку увійшли й бурі водорості. Чому?
— Йдеться про ламінарію, більш відому як морська капуста, — каже Володимир Родіонов, провідний науковий співробітник Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. — Ці водорості містять необхідний для щитоподібної залози йод, чим запобігають утворенню у ній вузлів і пухлин. До того ж ця залоза відповідає за вироблення багатьох гормонів, а саме гормональний дисбаланс часто стає причиною виникнення і розвитку онкопатологій. Крім того, водорості містять багато селену — потужного антиоксиданту.
— Чому треба щодня їсти горіхи та насіння?
— Крім цінних омега-3 жирних кислот, які є у горіхах і насінні, вони містять фітоестрогени, що перешкоджають утворенню надлишкового естрогену в організмі, — пояснює Борис Скачко. — Особливо це важливо для жінок, адже такий надлишок часто спричиняє рак молочної залози, яйників і матки.
Крім того, горіхи (особливо мигдаль) мають ціаноподібні речовини, які є нищівними для ракових клітин. Такі ж сполуки є у зернятах соняшнику і яблук тощо. Корисно щодня з'їдати жменьку соняшникового, гарбузового, лляного чи кунжутного насіння — воно містить спеціальні речовини лігнани, що мають протиракову дію. До речі, гарбузове насіння повинно стати супутником усіх чоловіків після 40 років. Річ у тім, що його речовини перешкоджають розростанню сполучної тканини в передміхуровій залозі, а тому запобігають розвитку аденоми та простатиту. Загалом, щодня треба з'їдати бодай 50 грамів насіння (але не смаженого, а сушеного) та 10—20 штук будь-яких горіхів.
— Далі йдуть помідори, риба, яйця, зелений чай...

— А риба та яйця є джерелом омега-3 жирних кислот, які, крім усього іншого, мають протиракові властивості, — веде далі Борис Скачко. — Щодо зеленого чаю, то він здавна вважався напоєм здоров'я і довголіття. Бо він містить багато антиоксидантів, біофлавонідів, поліфенолів, що перешкоджають поділу ракових клітин. За кількістю цих речовин переважає саме зелений чай, далі йдуть білий, жовтий і червоний чаї, а вже наприкінці — чорний. Ці речовини ефективно захищають від раку шлунка, кишківника, легень, печінки, підшлункової залози. До речі, такі самі поліфеноли є в оливковій олії.
— І наприкінці списку цитрусові та ягоди...

Марина МОРОЗ, „Експрес” № 85 (5871) 4 — 11 серпня 2011 року